Iacobdeal, lacul de smarald al Dobrogei, unic în Europa

Lacul Iacobdeal, Turcoaia sau ”La fântâna” cum mai este denumit, atrage, în fiecare an, foarte mulți turiști. Situat în județul Tulcea, în apropierea localității Turcoaia, lacul a devenit o atracție, atât datorită poziționării sale, cât și a culorii de smarald a apei.

Lacul Iacobdeal s-a format într-o veche carieră de granit

Iacobdeal este un lac antropic, care are o adâncime de aproximativ 20 de metri. El s-a format într-o veche carieră de granit, care a fost exploatată în trecut și este înconjurat de pereți înalți, cu o textură frumoasă din granit.

lacul-iacobdeal-turcoaia”Dinamitarea uneia dintre galerii a făcut ca acea cuvetă lacustră să inunde lacul și astfel s-a creat Lacul Turcoaia sau Iacobdeal. Culoarea de smarald a lacului și limpezimea apei creează o imagine inedită”, a declarat pentru Discover Dobrogea, Marius Lungu, conf. univ. dr. la Facultatea de Științe ale Naturii și Științe Agricole, din cadrul Universității Ovidius Constanța.

Iacobdeal, un lac cu aspect glaciar situat la o altitudine mică

Lacul Iacobdeal seamănă cu un lac glaciar, deși se află la aproximativ 150-200 de metri altitudine. Acest lucru îl face să fie unic nu doar în România, ci și în toată Europa.

lacul-turcoaia”Dacă veți merge în zona Turcoaia, în apropiere de localitatea Greci, în N-V-ul Dobrogei și veți pătrunde în acel loc, nu veți avea nicio secundă impresia că vă aflați într-un sector cu o altitudine de 150-200 m.

lacul-turcoaiaCând vorbim de această înălțime, ne gândim la o câmpie cu un relief neted, în timp ce aici avem un relief semeț, iar forma și culoarea lacului ne dau impresia că ne aflăm într-o zonă mult mai înaltă, într-o zonă glaciară. Probabil, dacă am fi teleportați acolo și nu am ști unde de aflăm, nici nu am putea ghici unde suntem și am crede că suntem undeva, la munte”, a precizat pentru Discover Dobrogea, profesorul Marius Lungu.

lacul-iacobdeal-turcoaiaAcum, zona este proprietate privată și se plătește o taxă de intrare. Foarte mulți turiști pasionați de natură care merg în Munții Măcinului poposesc, măcar pentru o noapte și la Lacul Iacobdeal cu corturile. Vara, apa acestuia este perfectă pentru scăldat, chiar dacă are o adâncime de aproximativ 20 de metri.

0Shares

The post Iacobdeal, lacul de smarald al Dobrogei, unic în Europa appeared first on Descopera Dobrogea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *