Lebedele de iarnă stau în grupuri mari, pe câmpurile din Dobrogea

Lebedele de iarnă pot fi văzute, în această perioadă, pe câmpurile din Dobrogea. Mulți le confundă cu gâștele, pentru că au ciocul galben cu negru și gâtul mai scurt decât lebedele de vară, iar de la distanță este mai greu să-ți dai seama ce păsări sunt.

Lebedele de iarnă preferă zonele agricole în perioada iernii

Deși suntem obișnuiți să vedem grațioasele păsări plutind pe apă, lebedele de iarnă preferă zonele de câmpie și habitatele naturale deschise, pentru a se putea hrăni, dar și suprafețele de apă care nu îngheață.

lebedele-de-iarna-in-dobrogeaSute de lebede migratoare pot fi observate în sezonul rece, pe câmpurile din Dobrogea. Ele se hrănesc iarna cu iarbă și plante agricole, fiind preponderent vegetariene. Când stau în apă, însă, lebedele mănâncă plante acvatice.

Lebedele de iarnă migrează în România doar în sezonul rece

Păsări migratoare, lebedele care iernează la noi vin în special din Rusia.

”Specia cuibărește în zonele boreale și de tundră a Europei și Asiei și zonele centrale ale Asiei, din Islanda până în Kamceatka. În România este prezentă doar iarna, fiind răspândită mai ales în zonele joase extracarpatice, în special în regiunile din apropierea zonelor umede mari.

lebedele-de-iarna-in-dobrogeaEle nu cuibăresc în România, fiind prezente la noi doar pentru iernat. Ele sosesc la sfârșitul lunii octombrie și pleacă înapoi în teritoriile de cuibărire în februarie sau la începutul lui martie”, afirmă reprezentanții Societății Ornitologice Române.

Cum se diferențiază lebedele de vară de cele de iarnă

Spre deosebire de suratele lor de vară, lebedele de iarnă au ciocul galben cu vârful și marginile negre. Sunt păsări de talie mare, la fel ca lebedele de vară, dar au gâtul puțin mai scurt și picioarele negre. Adulții au culoarea albă, iar juvenilii au penele alb-gri și ciocul maro cu vârful negru.

lebedele-de-iarna-in-dobrogeaCele care migrează iarna în România stau în grupuri mari, formate din zeci de păsări, în timp ce lebedele de vară trăiesc doar în perechi sau în grupuri foarte mici, dar sunt mai mari, mai puternice și mai luptătoare.

Turbinele eoliene și schimbarea culturilor agricole reprezintă amenințări pentru această specie

Lebedele de iarnă, în sezonul rece, sunt amenințate în special de modificarea practicilor agricole. Schimbarea culturilor cu plante care nu pot fi folosite ca hrană pe timp de iarnă și supra-pășunatul, poate afecta populațiile de lebede care migrează iarna în România.

lebedele-de-iarna-in-dobrogeaDe asemenea, ciocnirea accidentală cu rețelele electrice și turbinele eoliene, poate constitui o amenințare pentru aceste păsări, precizează specialiștii S.O.R.





37Shares

The post Lebedele de iarnă stau în grupuri mari, pe câmpurile din Dobrogea appeared first on Descopera Dobrogea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *