Documentarul ”Dunărea sălbatică”, o călătorie magică prin Delta Dunării, alături de Charlie Ottley

Documentarul ”Dunărea sălbatică” este cadoul pe care jurnalistul și producătorul britanic Charlie Ottley, care acum locuiește în țara noastră, l-a făcut românilor, chiar de Ziua Națională. Viața sălbatică din Delta Dunării, traiul pescarilor în localitățile dintre ape, poveștile locurilor, toate ne sunt prezentate, în mod realist, cu bune și cu rele, în filmul lui Charlie. El a declarat pentru Discover Dobrogea, că ”Delta Dunării este unul dintre cele mai frumoase locuri din Europa și chiar din lume”.

Documentarul ”Dunărea sălbatică” prezintă Delta Dunării ca fiind ”raiul” de la capătul României

Charlie Ottley ne prezintă în filmul pe care l-a realizat, o incursiune prin zonele turistice din Delta Dunării, tradițiile oamenilor, dar lumea mirifică a deltei.

wild-danube-charlie-ottley-documentar-bbc-delta-dunariiDupă un an întreg de filmări și peste 15.000 de cadre surprinse, Charlie promovează ”raiul” de la capătul României, deoarece dorește ca el să fie văzut de cât mai mulți turiști străini.

”Ideea a fost să filmăm, în 3 anotimpuri, viața în Delta Dunării. Să observăm oamenii care trăiesc aici, tradițiile și costumele lor, diferitele culturi ale minorităților care locuiesc în deltă și să le arătăm lumii întregi. Acesta e un loc special și cred că este unul dintre cele mai frumoase locuri din Europa și chiar din lume. Îi mulțumesc Asociației Delta Dunării, pentru tot sprijinul pe care ni l-a oferit la filmările noastre pentru realizarea documentarului Wild Danube.

descopera-delta-dunarii-rasarit-in-delta-minivacanta-de-1-decembrieMulți europeni nu știu că este o opțiune reală pentru ei să vină aici și să petreacă o săptămână într-un mod plăcut, să se plimbe pe aceste minunate căi navigabile, pe canalele din deltă, să ajungă la lacuri și să admire stufărișul, nuferii și viața păsărilor din natură”, a declarat pentru Discover Dobrogea, britanicul Charlie Ottley.

În documentarul ”Dunărea sălbatică” sunt prezentate atracțiile din Dobrogea de Nord până în inima Deltei Dunării

Documentarul ”Dunărea sălbatică” este un ghid de călătorie pentru toți cei care doresc să ajungă în Rezervația Biosferei Delta Dunării. Jurnalistul britanic nu prezintă doar viața sălbatică din inima deltei, ci și principalele atracții turistice, patrimoniul cultural din județul Tulcea și obiceiurile localnicilor.

cetatea-halmyris-murighiol-tulceaEl ne plimbă inclusiv în Dobrogea de Nord și ne arată obiectivele culturale și istorice. Pornește din Dunavățul de Jos, unde prezintă frumoasa Cetate Halmyris, continuă incursiunea în localitatea Jurilovca, la Cetatea Argamum-Orgame, apoi merge la Cetatea medievală Enisala.

cetatile-din-tulcea-cetatea-argamum-orgame-jurilovcaDupă acest periplu prin Dobrogea de Nord, jurnalistul ajunge și în Delta Dunării, în localitatea Sfântu Gheorghe, unde putem vedea plaja ei sălbatică, o zonă preferată de mulți turiști.

”Delta este minunată. De fapt, în afara țării, foarte puțini oameni au auzit despre Delta Dunării.

descopera-delta-dunarii-agentie-turism-excursii-deltaEste Amazonul Europei și cred că vom putea, în curând, să vedem turiști de pe toată planeta venind aici, să viziteze Delta Dunării și să admire superbele priveliști și ecosistemul, care este unic”, spune Charlie Ottley.

Charlie Ottley: ”Delta Dunării ar putea fi giuvaerul din coroana turismului românesc”

Documentarul ”Dunărea sălbatică” nu ne prezintă doar lucrurile frumoase din Delta Dunării, ci și problemele din micile localități izolate.

caii-de-la-letea-documentar-dunarea-salbatica-charlie-ottleyCharlie ne arată minunile din satul Letea, caii sălbatici și cea mai nordică pădure subtropicală din Europa, dar și comuna C.A.Rosetti, în care mai trăiesc puține familii și multe case sunt părăsite.

case-parasite-letea-c-a-rosettiOamenii au lăsat totul în urmă și au plecat din aceste localități, atât din cauza lipsei apei, cât și a declinului industriei de pescuit și a condițiilor grele de trai.

Arhitectura caselor din Delta Dunării trebuie conservată

Documentarul ”Dunărea sălbatică” reprezintă și un semnal de alarmă pentru autorități, care ar trebui să fie mai preocupate de semnificația culturală a localităților din deltă și să ajute localnicii să păstreze moștenirea arhitecturală, dar și cultura, care ar putea să se piardă.

charlie-ottley-la-sfantu-gheorghe-delta-dunariiArhitectura tradițională a caselor din Delta Dunării ar trebui să reprezinte o prioritate pentru autorități și comunități. Construcțiile din beton, cu arhitectură modernă, afectează frumusețea și semnificația culturală a localităților din deltă și distrug potențialul turistic.

letea-case-parasite-documentar-dunarea-salbaticaSunt multe clădiri care s-au deteriorat și au fost restaurate cu materiale care nu sunt tradiționale, iar oamenii nu mai respectă arhitectura zonei. Mulți localnici au părăsit sau au demolat casele vechi, ori nu au suficienți bani să le restaureze.

Am văzut sate vechi, aici, în deltă, care și-au pierdut farmecul de odinioară, iar unele au fost abandonate.

Am fost la Sfiștofca și acolo mai locuiesc doar câteva familii. Cred că turismul poate să umple acest gol, pentru a le oferi un răspuns oamenilor, însă doar cu o infrastructură corectă și cu o promovare eficientă se poate realiza acest lucru.

case-traditionale-letea-arhitectura-traditionalaO mare parte din România este patrimoniu, iar cultura și arhitectura vor fi pierdute dacă nu se implică și autoritățile pentru conservarea lor”, a precizat pentru Discover Dobrogea, jurnalistul britanic Charlie Ottley.

Sulina, singurul oraș din Delta Dunării, nu lipsește din documentarul ”Dunărea sălbatică”

Sulina și celebrul ei Cimitir multietnic sunt prezentate în documentarul ”Dunărea sălbatică”.

casa-cu-balcon-misterios-din-sulina-printesa-bibitaDeși în perioada ei de glorie, Sulina a fost unul dintre cele mai importante orașe din România, astăzi, multe dintre casele luxoase ridicate în trecut de negustorii bogați, sunt părăsite și se deteriorează.

plaja-sulinaChiar și așa însă, Sulina a rămas o localitate fermecătoare și este vizitată în fiecare vară de mulți turiști pentru istoria ei, dar și pentru plajele generoase.

”Dunărea sălbatică”, un documentar în memoria lui Ivan Patzaichin, sufletul Deltei Dunării

Crișan, Chilia, Mila 23, sunt alte localități prin care Charlie Ottley s-a plimbat și a filmat.

El i-a luat un interviu și lui Ivan Patzaichin în această vară, chiar lângă casa acestuia, din localitatea Mila 23. Din păcate, însă, sufletul Deltei Dunării, cel mai mare canoist român, omul care a promovat delta cel mai mult, care a iubit-o și a atras permanent atenția asupra faptului că este agresată de către cei care practică turismul de o zi, a murit pe 5 septembrie 2021.

ivan-patzaichin-legenda-romanieiPentru a-i aduce un omagiu, jurnalistul Charlie Ottley a scris la finalul documentarului ”în memoria lui Ivan Patzaichin”.

Ivan Patzaichin spunea că turismul lent înseamnă protejarea naturii și a patrimoniului, iar Delta Dunării trebuie să devină regina turismului lent din România.

Charlie Ottley: ”Pentru mine, tot ce văd în Delta Dunării este un mare WOW”

Charlie a declarat pentru Discover Dobrogea că îi place Delta Dunării pentru spațiile ei deschise și pentru natura spectaculoasă care ni se dezvăluie în biorezervația naturală.

charlie-ottley-discover-dobrogea-interview”Îmi place sunetul păsărilor și al animalelor. Dacă pur și simplu mergi liniștit pe canale și stai să asculți, este ca o orchestră care cântă atât de tare și este foarte de liniștitor și frumos, îți oferă atât de multă inspirație. Eu sunt poet și aici mă inspiră atât de multe lucruri să scriu poezie și sunt fericit când văd toate aceste păsări incredibile.

pasari-in-delta-dunariiEste uimitor, biodiversitatea din Delta Dunării este extraordinară, este un ecosistem vital, la nivel global. Pentru mine, tot ceea ce văd aici este un mare WOW”, a afirmat Charlie Ottley pentru Discover Dobrogea.

0Shares

The post Documentarul ”Dunărea sălbatică”, o călătorie magică prin Delta Dunării, alături de Charlie Ottley appeared first on Descopera Dobrogea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *