Sfântul Nicolae, moșul care dă startul sărbătorilor de iarnă

Copii sau adulți, cu toții îl așteptăm pe Moș Nicolae să ne aducă daruri, în această noapte, pentru că există multe tradiții și obiceiuri în Dobrogea, de Sfântul Nicolae. Puțini știm însă care este povestea de la care a apărut nuielușa ce le este oferită micuților care au fost obraznici. Sunt multe legende legate de faptele Sfântului Nicolae, care merită să fie cunoscute, astfel încât să înțelegem mai bine de unde a pornit obiceiul cadourilor pe care le oferim sau le primim pe 6 decembrie.

Sfântul Nicolae, tradiții și obiceiuri în Dobrogea

Nicolae este unul dintre cei mai iubiți sfinți. Sărbătorirea Sfântului Nicolae este un prilej de bucurie pentru toți locuitorii din Dobrogea.

”Această sărbătoare este ținută cu sfințenie de către cei care practică pescuitul, mai ales în satele aflate pe malul Dunării. Sfântul Nicolae este apărător al pescarilor și al podarilor, protector al celor care merg pe ape, iar locuitorii din Dobrogea au grijă să fie acasă pe 6 decembrie și să îl cinstească așa cum se cuvine, de sărbătoarea care îi este dedicată.

sfantul-nicolaeFiind un apărător al casei, icoana Sf. Nicolae se întâlnește în majoritatea gospodăriilor creștinilor din Dobrogea. De asemenea, în această zi erau pomeniți în trecut cei care au murit în război, pentru că numele sfântului derivă din grecescul Nike, care înseamnă victorie. Tot legat de apă putem spune că în această zi sunt pomeniți și cei care au murit înecați în mare”, a declarat pentru Discover Dobrogea, muzeograful Cerasela Dobrinescu, din cadrul Muzeului de Artă Populară Constanța.

În ajunul Sfântul Nicolae se fac pronosticuri meteo

Un alt obicei specific Dobrogei este legat de pronosticurile meteorologice, care se fac cu prilejul diferitelor ocazii. În noaptea din ajunul sărbătorii de Sfântul Nicolae se pun crenguțe de pomi fructiferi în apă, în apropierea icoanei. Indiferent că vorbim despre crenguțe de meri, peri sau cireși, dacă acestea înfloresc până la Anul Nou se spune că rodul livezilor din anul următor va fi bogat, am aflat tot de la muzeograful Cerasela Dobrinescu

Moș Nicolae, dezlegătorul colindelor

Tot în Dobrogea avem un alt obicei care s-a perpetuat în timp și încă se mai întâlnește în mediul rural, cel al formării cetelor de colindători. Și aceasta, pentru că Moș Nicolae este considerat dezlegător al colindelor. ”În ziua de Sfântul Nicolae se dă startul sărbătorilor de iarnă, astfel că la sate încep să se formeze cetele de colindători. Acestea reprezintă de fapt, cea mai arhaică formă de colindat care este atestată la noi în țară. Ele au o organizare realizată după reguli foarte stricte și stabilite riguros, care sunt transmise pe cale orală din generație în generație.

În noaptea din ajunul Sfântului Nicolae se întâlnesc cei care vor face parte din cetele de colindători, pentru că fiecare sat are mai multe cete, care își împart localitatea pe zone. Se aleg vătaful și ceilalți membri ai cetei, care au atribuții clare.

Ceata funcționează până la Bobotează, când se încheie acest ciclu sărbătoresc. Tot ceea ce se întâmplă în cadrul cetei este, de fapt, cu circuit închis, informațiile nu se distribuie în exterior. Din această zi se repetă colindele și se fac scenariile pentru ceea ce urmează să se întâmple pe parcursul întregii luni”, a precizat muzeograful Cerasela Dobrinescu. Sunt și acum sate în Dobrogea, în care se formează cete de colindători. Există ceata mare sau ceata mică și ele trebuie să aibă o anumită organizare. Practic, colindatul este un eveniment foarte important în perioada sărbătorilor de iarnă, cea mai colorată și mai veselă din an.

Nicolae, unul dintre cei mai iubiți sfinți

Cunoaștem faptele Sfântului Nicolae din legende. Acestea îl descriu ca fiind o persoană blândă, care făcea acte caritabile.

”Cea mai cunoscută legendă despre el este aceea în care, în mod discret și neașteptat, sfântul a ajutat trei fete sărace, care erau nevoite să se căsătorească împotriva voinței lor, din cauza sărăciei. Sfântul Nicolae, fără să anunțe pe nimeni, le-a adus domnișoarelor zestrea dorită, astfel că nu au mai fost obligate să își unească destinele cu persoane pe care nu le iubeau.

sfantul-nicolae-in-dobrogea-cadouriDe aici s-a perpetuat acest obicei de a lăsa cadouri copiilor noaptea, pe nevăzute. Conform legendei, banii pe care moșul îi lăsa fetelor cădeau în ciorapi sau în ghete, tocmai de aceea și astăzi cadourile sunt lăsate în același mod.

sfantul-nicolae-in-dobrogea-obiceiuriCopiii găsesc în dimineața de 6 decembrie, în ciorapii agățați lângă o sursă de căldură sau în ghetele pe care le-au lustruit în ajun, dulciuri sau alte daruri”, ne-a mai povestit muzeograful Cerasela Dobrinescu din cadrul Muzeului de Artă Populară Constanța.

Nuielușa pentru copiii obraznici și semnificația ei

Povestea cu nuielușa pe care o primesc copiii obraznici de Moș Nicolae își are originile tot din faptele sfântului, care au fost transmise sub formă de legendă.

”În religia ortodoxă, Sfântului Nicolae i-au fost date, printre altele, atribuții legate de ocrotirea familiei și de educația copiilor. Potrivit legendei, el a participat la sinodul de la Niceea, primul sinod ecumenic din anul 325. Acolo, preotul Arie din Alexandria a susținut că Isus Hristos nu este de origine divină și că nu are legătură cu Dumnezeu. Deranjat de cele afirmate, Sfântul Nicolae l-a lovit pe Arie, pe care l-a considerat eretic.

sfantul-nicolae-in-dobrogea-cadouriAceastă cutumă s-a perpetuat prin legende, iar cei care nu erau cuminți ori se îndoiau de credință erau pedepsiți. Pedeapsa se aplica în lumea satului cu ajutorul unor nuielușe, care, de obicei, erau crenguțe de pomi fructiferi. Originea nuielușelor provine din aceste fapte ale sfântului care au fost preluate de Moș Nicolae. Se mai spune că dacă nuielușa respectivă era pusă în apă și înflorea până la Anul Nou, copilul era iertat de obrăzniciile pe care le-a făcut”, am aflat tot de la muzeograful Cerasela Dobrinescu.

Sfântul Nicolae este iubit de 1700 de ani

Sărbătoarea Sfântului Nicolae ne aduce mai aproape de cea a Crăciunului, pe care cu toții o așteptăm la final de an.

”Pe Sfântul Nicolae sau pe Moș Nicolae, cum ne place să-i spunem, îl sărbătorim în primul rând la liturghie, la slujbă, pentru că el a existat ca persoană. A fost un ierarh vrednic, blând, dăruitor și drept. Sfântul Nicolae nu este o plăsmuire a imaginației unor oameni, el a existat în istoria bisericii.

Nicolae s-a remarcat ca ierarh, pentru faptul că, prin blândețea și prin dărnicia sa a ajutat foarte mulți copii nevoiași, femei văduve și numeroase persoane sărmane. Prin dărnicia sa, chiar și acum, după 1700 de ani a rămas proaspătă această frumoasă amintire a lui”, a precizat pentru Discover Dobrogea preotul paroh de la Biserica Sf. Mina din Constanța, Claudiu Banu. El a precizat însă, că Moș Nicolae este generos și aduce daruri, dar le oferă și nuielușe celor care nu au fost cuminți.

Obiceiurile dobrogenilor, de Sf. Nicolae

”Câte bordeie, atâtea obiceiuri” spune o vorbă românească. Ei bine, cam așa stau lucrurile în Dobrogea de sărbători, pentru că tradițiile au fost împrumutate de reprezentanții celor 18 etnii care trăiesc de mai bine de 100 de ani pe aceste meleaguri.

”În Dobrogea, unde există o întrepătrundere de etnii, de culturi diferite, se întâmplă un lucru miraculos. Anumite obiceiuri frumoase se împrumută de la o etnie la alta, de la o cultură la alta. Toate au în centru faptele bune, mai ales în luna decembrie.

Obiceiurile în Dobrogea sunt preluate din diferitele zone ale României, din care a venit populația care trăiește în această regiune. Sunt foarte multe tradiții din țară transpuse aici. Am mers în case de creștini înainte de Crăciun și am mâncat ”scutecele lui Isus”, un produs de post, foarte simplu și foarte bun.

În alte case se găteau anumite bucate de post din Oltenia sau din alte zone. E interesant cum se îmbină aceste tradiții gastronomice și cele privind colindele. Este foarte important să învățăm colinde în această perioadă, pentru că ele sunt cele care mărturisesc Nașterea lui Hristos.

De asemenea, este frumos să îi primim pe colindători așa cum se cuvine, pentru că decembrie este luna darurilor și a faptelor bune. Primim, dar și dăruim”, a mai spus preotul Claudiu Banu.

Discover Dobrogea le urează ”La mulți ani”, tuturor celor care pe 6 decembrie își sărbătoresc ziua numelui. Fie că îi cheamă Nicoleta sau Nicolae, Niculina, Nicole, Niculai, Neculai ori Nicușor, aproximativ 800.000 de români își serbează onomastica de Sfântul Nicolae.





0Shares

The post Sfântul Nicolae, moșul care dă startul sărbătorilor de iarnă appeared first on Descopera Dobrogea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *